12786812_635056927165475739

Vogelgriep in Leusden – 11.000 kippen geruimd

Bij een pluimveebedrijf in Leusden is een – waarschijnlijk – milde vorm van vogelgriep vastgesteld. Dat maakte het ministerie van Economische Zaken zaterdag bekend. In totaal moeten 11.000 legkippen worden geruimd.

Sinds zaterdagmiddag 13:00 uur geldt er in een zonde van ruim een kilometer rond het bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen het gebied liggen 11 andere pluimveebedrijven. De dieren op deze bedrijven zullen de komende dagen worden gecontroleerd op vogelgriep.

De komende periode geldt voor die bedrijven ook een afschermplicht. Dat betekent dat alle pluimvee op die bedrijven binnen gehouden moet worden. Deze verplichting geldt alleen voor de commerciële pluimveehouders.

Omdat het om een milde variant gaat die kan muteren tot een hoge wordt het bedrijf geruimd op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Op de website van de rijksoverheid is een kaartje (PDF) te vinden waarop het gebied rondom het pluimveebedrijf is te zien waar de maatregelen gelden. Ook is er een versie beschikbaar waarop de straatnamen staan vermeld.

Bron: dichtbij.nl

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


+ zeven = 14

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>